STUDIU. Aproape 500 de gene influenţează preferinţele alimentare. Cum contribuie aceste descoperiri la nutriţia personalizată şi prevenţia bolilor?

  • Medicina personalizată



Aproape 500 de gene care influenţează preferințele alimentare au fost identificate în cadrul unuia dintre cele mai mari studii care investighează conexiunile dintre genetică şi nutriție. Rezultatele au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a American Society for Nutrition, NUTRITION 2023, care a avut loc luna aceasta în Boston.

Au fost identificate aproximativ 300 de gene asociate direct cu consumul unor alimente specifice şi aproape 200 de gene asociate cu anumite tipare alimentare (pe lângă gene sunt implicați și mulți alţi factori).

abonare

Înţelegerea bazelor genetice ale preferinţelor alimentare ar putea să îmbunătăţească nutriţia personalizată, să stimuleze o alimentaţie sănătoasă, direcţionată către prevenţia bolilor, dar şi să contribuie la identificarea unor metode optime de a pierde în greutate prin adaptarea dietei la particularităţile genetice ale fiecărei persoane.

STUDIU. Aproape 500 de gene influenţează preferinţele alimentare. Cum contribuie aceste descoperiri la nutriţia personalizată şi prevenţia bolilor?
Sursa foto: Pixabay

Preferinţele alimentare sunt influenţate major de factorii de mediu, precum cei culturali, statusul socioeconomic sau accesibilitatea alimentelor. Deoarece factorii genetici au un rol mai puţin pronunţat în acest context, este necesară derularea de studii pe sute de mii de persoane pentru a identifica modificările genetice care influenţează în mod real preferinţele alimentare.

Noul studiu a inclus datele din UK Biobank, care cuprinde, în plus faţă de informaţiile genetice ale participanţilor, numeroase detalii despre sănătatea şi statusul socioeconomic al acestora. Astfel, a fost posibilă realizarea unui studiu de tip PheWAS (phenome-wide association study), care a identificat genele asociate mai puternic cu dieta decât orice alt factor legat de sănătate sau stilul de viaţă. Studiile de tip PheWAS identifică asocieri dintre variantele genetice şi un spectru de caracteristici umane şi comportamentale, inclusiv legate de alimentaţie.

Unele dintre genele identificate sunt relevante pentru căile senzoriale, precum cea gustativă, olfactivă şi tactilă, putând stimula răspunsul de tip răsplată la nivel cerebral. Astfel, o parte dintre genele identificate influenţează preferinţele alimentare printr-o cale cunoscută. Aceste rezultate pot fi utilizate pentru a crea profiluri genetice senzoriale, cu ajutorul cărora pot fi construite recomandările legate de dietă, luând în considerare preferinţele alimentare stabilite genetic.

Genele relevante pentru dietă sunt în conexiune cu numeroşi alţi factori relevanţi pentru sănătatea umană, spre exemplu, nivelul colesterolului sau masa corporală, iar preferinţele alimentare pot fi influenţate de genetică atât în mod direct, cât şi indirect. Spre exemplu, prezenţa unei gene asociate cu diabetul zaharat influenţează indirect dieta, deoarece persoanele care au această afecţiune sunt obligate să reducă aportul de zahăr. În cadrul studiului, pentru a separa efectele directe ale genelor asupra alimentației de cele de tip indirect, au fost aplicate metode computaționale.

Citeşte şi: